Tanker om at gå arbejdsløs.

Tanker om at gå arbejdsløs.

Er du arbejdsløs? Det er jeg, og i dette blogindlæg kan du kommer med tæt på min ledighed. Jeg deler bl.a. gode råd til ikke at blive stresset, og hvordan du fastholder en struktur i hverdagen.


Jeg har efterhånden gået ledig i 3 måneder, og jeg tænkte, jeg ville dele lidt tanker om at gå arbejdsløs. Man kan sige, hvad man vil, men det er mentalt hårdt at gå arbejdsløs. Der er nogle administrative ting som SKAL ordnes ellers får man ikke sine penge. Penge jeg er enormt taknemmelig for at modtage. Desuden er der uvisheden – hvor længe går der, før jeg finder et job. Derudover kan det være enormt demotiverende ikke at have noget at stå op til. Jeg har forsøgt at lave en “overlevelsesguide” til ledigheden, så man ikke mister modet, bliver stresset eller deprimeret. Det kan måske lyde selvmodsigende at blive stresset af at gå ledig, men faktisk er det påvist at næsten 60% af ledige har et højtstressniveau.

Min identitet – hvem er jeg nu?

Når man mister sit arbejde, kan man godt føle man mister lidt af sin identitet. Jeg er ikke længere: Michelle, højskolelærer. Jeg er: Michelle, ledig. Til et møde på jobcentret talte jeg med nogle af de andre om, hvordan vi undgik at sige, vi var arbejdsløse. Flere af dem var nyuddannede og kaldte sig derfor “bare” nyuddannet lærer, pædagog… etc. Jeg kaldte mig sig tidl. højskolelærer. Vi var enige om at der ligger noget negativt i at kalde sig arbejdsløs. Som om man ikke er noget, og man tror folk anser en som doven, fordi man ikke har noget arbejde.

Jeg er rigtig bange for at blive anset som doven, især fordi jeg nogle dage føler mig doven. Det betyder ikke at jeg er det, og når jeg ser objektivt på det, så er jeg det heller ikke. Jeg tror det er tanken om ikke at bidrage. Ikke at gøre nok. Jeg kender folk, der mener, at man ALTID kan få et job, hvis man er villig til at søge uden for sit felt og måske søge job inden for rengøring eller som kassemedarbejder. De har sikkert ret, men når man har taget en uddannelse, så vil man også gerne arbejde inden for sit felt. Det her er et ømt område, og det har flere gange udviklet sig til heftige diskussioner. Mest fordi jeg lige nu tager det meget personligt.

I søgningen efter et job får man også en del afvisninger. Det kan godt slå en ud, og efterlade en med tanker som: “Er jeg overhovedet god nok?” Du er altid god nok. ALTID! Arbejdsløs betyder ikke at du er betydningsløs.

Rutiner og struktur i hverdagen.

I den første måned nød jeg friheden til at kunne gøre som jeg ville. Nu er det blevet lidt trivielt, og jeg savner at glæde mig til weekenden. Jeg savner at møde ind på et arbejde og gøre mig nyttig. Derfor forsøger jeg at udnytte min ledighed bl.a. ved at skrive indlæg til bloggen, strikke eller dyrke mere yoga. Det er enormt vigtigt for mig at få skabt rutiner og struktur i min hverdag. Der skal være noget at stå op til, som ikke kun handler om at skrive ansøgninger eller gå til møder på jobcentret.

Jeg er begyndt at se min blog og hele mit kreativeunivers som et slags job, noget jeg skal “møde ind til”. Jeg kan stadig være fleksible og selv bestemme min “arbejdstid”, men jeg har en forventning til mig selv om, at jeg skal arbejde med bloggen hver dag i x antal timer. Det har heldigvis en god effekt på bloggen og alle mine kreative drømme sprudler.

Desuden udnytter jeg tiden til at få skabt nye sunde rutiner f.eks. ved at dyrke yoga hver dag især om morgenen. Så får jeg fyldt min krop med god energi til dagen. Jeg sørger altid for at tage “rigtigt” tøj på og lægge make-up hver morgen, som hvis jeg skulle møde på arbejde ude i byen. Det er vigtigt for mig at fastholde en struktur og nogle daglige rutiner, ellers falder jeg ned i et hul.

6 gode råd til dig som ledig.

  1. Skab struktur og faste rutiner i hverdagen. Selvom du kan sove længe, så sæt et vækkeur til et fast tidspunkt. Gør det samme som hvis du skulle møde på arbejde. Tag et bad, læg make-up, spis morgenmad osv.
  2. Dyrk dine interesser. Opsøg f.eks. fællesskaber hvor du kan dyrke dine interesser sammen med andre.
  3. Accepter alle dine følelser. Nogle dage er gode og humøret er højt, andre dage er man trist og helt i kulkælderen. Det er okay og helt naturligt.
  4. Udnyt din “fritid”. Find spændende kurser, frivilligt arbejde eller faglige arrangementer.
  5. Se din jobsøgning som et job. Lav en kop kaffe og tag den med ind til computeren. Fasthold dig selv og stil krav (udover dem der er fra jobcenter og a-kasse).
  6. Kom ud hver dag. Gå en tur, handl ind eller besøg en veninde. Pas på ikke at gro fast inden for.

Related Post2 thoughts on “Tanker om at gå arbejdsløs.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Translate »
Read more:
Status pt. #20

Den 20. status pt. er hermed i luften. Det har været en måned fuld af lav energi, kleenex, lange lurer...

Close